New York i matkrig


Det er 3 år siden New York City forbød røyking på sine restauranter. Nå tar de skrittet videre og vil følge på med ett nytt tiltak i håp om å bedre amerikanernes helsetilstand.


New York Board of Health presenterte tirsdag sitt forslag som kjapt vil begrense bruken av ingredienser som inneholder den åreforstoppende substansen trans-fett; vanligvis listet på innholdsfortegnelser som delvis hydrogenbasert olje. De ønsker at New Yorks restauranter blir tvunget til å lage mat med sunnere olje, og ikke det skadelige trans-fettet som kroppen er ute av stand til å forbrenne.
 
Blir bøtelagt
Om forbudet trer i kraft kan restauranter som ikke holder seg til reglene risikere bøter på 2000 dollar. I følge New York Times har New York Board of Health, som har autoritet til å pålegge restriksjoner helt uten annen tillatelse, vært enstemmig enig om planen om å begrense bruken av denne type fett til ett halvt gram per porsjon.

Dette fettet finnes i blant annet margarin, stekeoljer og dukker opp i mat som paier, pommes frites og smultringer. Maten som mange amerikanere har lært å kjenne gjennom barndommen, kan komme til å forandres drastisk.

Sinte restauranteiere
I følge CBS News er det flere restauranteiere som hisser seg opp over den nye potensielle restriksjonen.

- Det å merke et produkt er en ting, men når de totalt forbyr et produkt går de langt forbi hva vi anser som varsomt og akseptabelt, sier Chuck Hunt, Vise President for New York State Restaurant Association, til CBS News.

Amerikanerne har ca. én måned på seg til å kommentere forslaget, og de blir forsikret om at maten som står de nært til hjertet ikke kommer til å forandres på smak.

Farlig og unødvendig
Helsekommandør Thomas Frieden erkjenner at forbudet vil bli en utfordring for restaurantene, men sier at trans-fettet lett kan bli erstattet med andre oljer som smaker det samme eller bedre og som er mye mindre helsefarlig.

- Det er en farlig og unødvendig ingrediens, ingen kommer til å savne det når det er borte, sier han.

Hva synes du? Er dette forbudet noe vi bør innføre i Norge også?

Hilsen Cornelis

Mitt møte med Mr. Trump

Mange har fått sparken av denne høyreiste og alvorlige mannen med det spesielle håret. Jeg derimot møtte en smilende og hyggelig Mr. Trump som gjerne ville gi bort pengene sine.

Mandag ettermiddag, lokal New York tid, var det duket for dans og musikk i Trumps eget palass; Trump Tower på Fifth Avenue. Arrangementet var laget av barn fra hele New York-området som gjennom koreografert dans og musikk minnet de som døde 11. september 2001.

12310-26

Trump og familien
Til å åpne showet tok den PR-interesserte Donald Trump selv mikrofonen, og med pamp og prakt pluss rød løper var dette det nærmeste man kunne komme en kongelig seremoni i presidentkontinentet USA. Lenger ut i showet tok "prinsen", hans sønn over, mens Trump, kona, og datteren sto og så på. Ved siden av The Donald, som han gjerne går under her borte, stod undertegnede.

Jeg kan fortelle dere så mye som at herr Trump er rimelig høy, har mer "normalt" hår i virkeligheten enn på tv, og går i litt for korte bukser. I tillegg er han glad i å vise at han har penger, noe dere kanskje visste. Men at han faktisk skulle dra opp pengebunken sin mitt under seremonien for å begynne å dele ut 100-dollars sedler til noen japanere som han ville skulle gå å kjøpe seg noe morsomt, var mer enn jeg kunne forutse.

Kongelig følge
Etter showet utvekslet jeg noen ord med sjefen selv, før han og hans "kongelige" følge trakk seg tilbake og opp i deres toppleilighet på Fifth Avenue.

12310-21

Mitt møte med tv- og byggherren ble kort, men hyggeligere enn jeg hadde forventet. Jeg fikk ikke sparken, og fikk tillatelse til å ta et bilde, men noen penger fikk jeg dessverre ikke. Kanskje fordi jeg ikke var japaner, hvem vet.. :)

12310-20

Her er forresten linken til Mr. Trump sin egen blogg :)
Hilsen Cornelis

Empire State Building forsvant..

12310-18

Her om dagen "forsvant" Empire State Building da tåken slo til over Manhattan.. men kort tid etter var det tilbake. Men som du ser på bildet var det litt av et syn da det 443 meter høye tårnet (inkludert antennemast) ble "borte"..

12310-19

Tar jeg helt feil?

Hei alle sammen, 

Er i New York om dagen, derfor de litt rare bokstavene iblant.  Det er ikke bare bokstavene som er rare her, kostholdet er like saa.

Ja, jeg vet jeg har gitt mine harde angrep mot norskt kosthold til tider, men disse amerikanerne kan vi vel trygt si er baade ett og to hakk verre enn oss.

Jeg har naa vaert her i en god uke og det lyse brodet og hamburgerne begynner aa ligge godt i magesekken. Det er ikke det at amerikanerne ikke har forstaatt at sunn mat er smart, det er bare saa mye usunnt aa velge blant. 

New York er nok av de bedre stedene i USA naar det kommer til kosthold, mye paa grunn av innflyttelse fra andre deler av kloden. Ett besok til Little Italy her om dagen kostet meg lite baade paa pengebok og kalori-inntak. Dagen etter gikk turen til Amerikas saakalte sunne alternativ, Olive Garden. Jeg kunne fort konstantere att hadde jeg konsumert hele den retten jeg fikk servert er jeg ikke sikker paa om jeg ville vaert i stand til aa kunne skrive om det i ettertid. Til mitt poeng: om det skal mye til aa finne den sunne maten i Norge, saa skal det fryktelig mye til for aa komme seg unna den usunne maten her borte.

Er det ikke rart? Var det ikke her de forst pratet om Sushi, var det ikke her borte de forst snakket om diet coke, low fat muffins og oksygen barer?  Har jeg kommet helt feil eller er jeg bare feilinformert? 

Donald Trump
Jeg husker godt Donald Trumps egne ord: "New York; if you can make it here, you can make it anywhere", han mente det vel ikke bokstavelig? For det som er helt sikkert er at det er maten som kan bli det som stopper meg.

Hva synes du om den amerikanske maten, hva synes du om tilbudet her i New York eller andre steder i USA?

Gleder meg til aa lese din mening!

Hilsen Cornelis (som kan komme til aa vende nesa hjem igjen som en helt annen mann) 


hits