My lunch today.. :)

Min lunsj etter en beinhard treningsøkt: 150 gram pasta, proteinshake og vann. Mmm, jeg er flink :) 

min lunch i dag
Ha en fortreffelig helg,

Little Tokyo, Downtown LA

me in little tokyo

I dag var jeg på japansk curry-restaurant i Downtown LA, nærmere bestemt i Little Tokyo :)

Jeg kan si det rett ut; jeg foretrekker vanligvis brød, italiensk, fransk, og norsk mat, og er dårlig på sterk asiatisk. Når det er sagt; dette var godt så det er mulig dere vil se meg på slike restauranter igjen :)

Hilsen Cornelis i LA 
cornelis@z-one.no

Hvor ofte spiser du?

Vi vet vi bør, og vi påstår at vi gjør det. Men hvor ofte spiser vi egentlig?

Du hører og leser det over alt: "Spis ofte og lite", og de fleste av oss påstår at vi gjør nettopp det. Men hvor ofte spiser du EGENTLIG? Er du ærlig spiser du kanskje ikke hver tredje time og seks ganger om dagen..
jeg drikker kaffe i queens 
Uten riktig mat og drikke, duger helten ikke. Har ikke meg selv i tankene som helt altså, men hadde ikke noe annet bilde.. :)

Forskning viser at man får mest og best ut av å spise mindre måltider istedenfor å overspise to-tre ganger om dagen, og at kroppen bør etterfylles ca. hver tredje time. Like fullt tror jeg mange av oss, selv de som påstår de spiser og lever sunt, kan oppleve å gå fem- seks timer før vi kommer på at "vi må jo spise..".

Hvordan er det med deg, er du så flink som du liker å tro eller hender det at du "glemmer" eller ikke får tid?

Hilsen Cornelis

HVOR MYE SPISER DU, EGENTLIG?

Vet du hvor mange kalorier du får i deg i løpet av en dag, og hvor mange måltider du egentlig spiser? Har du call på inntaket, og er det så sunt som du tror?

Du har kanskje hørt oppskriften før; -spis ofte og lite! Men hva er egentlig et lite nok måltid? Og hvor ofte er egentlig ofte? Ja, vi tror vi spiser sunt og godt der vi dytter ned hvite baguetter med smør og ost, for det ligger jo en liten salatbit der også, tenker vi. Og to-tre måltider i løpet av døgnets 24 timer blir også av mange sett på som nok..

Dette er dessverre ikke den helsemessige virkeligheten.

Hva er riktig og/eller galt i dette bildet?


Den enkleste og greieste løsningen, som alle burde kunne klare å følge, er slik:

1. Aldri spis så mye at du blir stappmett. Spis bare et normalt måltid, uten å "fylle opp" magen helt.
2. Spis før sulten kommer. Ikke gå og vent på å bli sulten, men spis når du vet at du har forbrent nok næring til at det er på tide å innta mer.
3. Spis normalt hver tredje time.
4. Spis så små måltider at du punkt 3 passer med punkt 1 og 2.

Dette virket vel ikke så ille? Prøv det ut, og se at det ikke skal så mye mer til for å spise og leve sunt!

Hilsen Cornelis

myspace.com/corneliselander


HVORDAN SPISER DU?

SLIK SPISER DU DEG PEN

Noen matvarer og tilskudd er sunnere og bedre enn andre. Her er listen med det du bør få i deg.

Riktig kosthold og næring er noe av det som må til for å bli pen og komme i form. Og kanskje gjelder fortsatt ordtaket:
"du blir hva du spiser"..

Fettsyrer og vitaminer
Fettsyrer som omega 3,6 og 9 er med på å hjelpe deg til å holde deg slank og holde forbrenningen oppe, i tillegg til at det gir glød til huden og styrker hud, hår og negler.

Ved siden av fettsyrer er vitamintilskudd den enkleste og beste måten å holde seg ung, slank og pen på. Det er dessverre lite vitaminer i maten vi kjøper i norske butikker i dag, så et daglig inntak av tilskudd kan være essensielt, om du ikke passer veldig på hva du spiser.

12310-259
Det er ikke bare riktige kremer som spiller inn på hvordan du blir seende ut. Et riktig kosthold er vel så viktig..

Egg
Egg er noe du må lære deg å like og spise om du vil se ung, sunn og sterk ut. Tidligere har man vært redd for at det kan øke kolesterolet, noe senere tids undersøkelser avfeier.

I dag fraråder ikke de fleste leger å spise mye egg, og dette er faktisk en av de beste og enkleste kildene vi har på proteiner i dag. Et triks er å unngå å spise for mye av plommen, som inneholder mer fett enn protein, og heller konsentrere deg om å få i deg mye hvitte.

Proteintilskudd
Du tenker at du får nok protein gjennom maten, men der tar du feil! Skal du ha i deg så mye protein som kroppen din trenger, så behøver du nesten ikke gjøre annet enn å spise. Og det av de proteinrike kildene også..

Det er for eksempel bare ca. 20 gram protein i 100 gram kyllingfilet, så da må du spise ganske mye kyllingfilet om du skal få i deg dagsrasjonen av protein. I hvert fall om du trener! Det samme gjelder for de som ikke trener og, som da bør hente mye av energikilden i proteinrik næring så det ikke legger seg en "pølse" rundt magen..

Spis riktig frukt og grønt
Så har du vært flink og stelt deg opp ved frukt- og grønnsaksdisken på butikken, men hva skal du nå velge, tenker du fortvilet. Her er en liste over sunne valg, og hva de gjør godt for deg:

Appelsin inneholder blant annet A- og C- vitamin i tillegg til kalium og kalsium. Er en god kilde for antioksidanter og er med på å styrke immunforsvaret. Folk som røyker kan ha behov for et høyere inntak av c-vitamin, og dette finner du blant annet i frukten kiwi hvor du får i deg dagsbehovet for C-vitamin i 100 gram. Brokkoli kommer som en gavepakke til alle som er opptatt av sunn mat og hvordan de ser ut. Dette er kanskje grønnsaken nr. 1 og inneholder masse jern, A-vitaminer og gode antioksidanter. Den har en tradisjon i Norge som tilbehør ved siden av annen mat, men flere og flere spiser nå denne alene og til døgnets forskjellige måltider. Banan er noe alle som trener har spist mye av opp gjennom tidene, men i den senere tid har denne frukten blitt litt synonymt med å legge på seg. Det stemmer at den inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre frukter, men også mye fiber, mineraler og vitaminer. I tillegg gir den raske karbohydrater, så den er dermed ideell rett etter trening som et raskt energitilskudd. Blåbær inneholder C-vitaminer, lite kalorier og er god for magen. I tillegg inneholder den masse antioksidanter, og skal etter sigende kunne senke kolesterolet.

Det sunneste brødet

Personlig skjønner jeg ikke at alle som liker brød ikke bare spiser Fedonbrødet. Og for å få det på det rene; jeg er ikke sponset eller betalt for å mene dette! Jeg synes bare rett og slett at dette er et meget sunt, proteinrikt og svært godt brød.

Listen over sunn og gunstig mat for å komme i form og bli så pen som mulig er lang, men det er også masse feil- og lite nyttig å spise der ute. Så pass på, og lykke til! Og ja; det du spiser i dag, er gjerne sånn du ser ut i morgen..

12310-251
Hilsen Cornelis

Slik spiser du sunt på restaurant!

Er du, på grunn av jobb eller lignende, nødt til å spise mye på restaurant, og redd det går ut over dietten din? Her er løsningen på hvordan du spiser sunt på restaurant:

Mange spør meg hva og hvordan man kan spise sunt når en spiser mye ute på restaurant, og selvsagt er det litt mer krevende å finne noe sunt ?ute? enn det er på ditt eget kjøkken. Likevel finnes det løsninger og her er noen av dem.

Alkohol, pass på!
Først og fremst er den største faren ved å spise mye på restaurant, gjerne gjennom forretningsmiddager og lignende, at det blir en del alkohol. Ett glass rødvin er ikke skadelig, men litervis er ikke å anbefale. Spesielt ikke hvis du samtidig prøver å få til noe med treningen. Alkohol bryter ned, og gjør blant annet at du tørker ut kroppen.

Derfor er mitt råd, enten ved lunsjer eller finere middager, at du ber om vann til maten. Klarer du å styre unna alkohol og brus er allerede mye gjort! Alternativt kan du be om lett brus, eller alkoholfritt øl, men i 2007 er det IKKE pinlig å be om vann til maten!

Velg sted!
Om du alltid er avhengig av andres valg av spisested, og du dermed verken er kjent med meny- eller maten, blir ting mer komplisert for deg. Prøv derfor å finne steder du vet de serverer sunn og god mat, og prøv å få de andre med dit.

Spør kelneren om alt..
Hvor mange ganger har du ikke vært på restaurant og bestilt det du trodde var en sunn og god kylling med ris, for så å få en kyllingbit på størrelsen med et frimerke, vassende i smeltet smør? Dette er gjerne et problem mange opplever. Det som kunne vært et sunt måltid blir ødelagt fordi spisestedet ikke vet hva de gjør, og derfor bør du spørre kelneren om: de bruker olivenolje til å steke med i stede for smør, om det er saus på kjøttet du bestiller, osv.

Deretter bør du..

..Fortelle kelneren alt

Kommer husets kyllingfile med smørsaus etc. så skal du kunne be om å få den servert uten. Er dette et problem for stedet så gå et annet sted!

Ta med deg kosttilskudd!
Nei jeg mener ikke at du skal sitte med proteinshaken i den ene hånda, og gaffelen i den andre. Derimot kan du ha med deg fettsyrer, aminotabletter, vitaminer, og lignende som du diskré kan hive i deg enten før dere kommer til restauranten, eller du kan ta en tur på ?toalettet?. Mye av dette veier opp for eventuelle dårlige måltider.

Skulle det likevel ikke la seg gjøre å spise sunt på den restauranten du måtte dumpe borti, så følg mitt siste råd: si du har spist, og vent med å spise til du kommer hjem..

Hilsen Cornelis :)

HVA NORDMENN KAN BEST

Når du oppholder deg over lengre tid i utlandet begynner du å savne Norge, og gjerne det du bare finner der. Så hva er det egentlig som er så unikt at man må reise hjem igjen for å finne det?

I USA finner man alt; de har større biler enn oss, finere attraksjoner, mer utvalg av klær, billigere priser, osv. Så hva kan egentlig lille Norge skilte med som er så unikt at det kan få en nordmann i utlandet til å rette nesen hjem?

- Hva lager dere a?, spør gjerne nysgjerrige amerikanere meg, og det blir liksom ikke så mye annet enn olje og fisk til svar fra meg. Selv om vi strengt tatt ikke lager dette, noe amerikanerne ikke ville skjønt likevel, blir det tatt med på skrytelisten min.

Vi er kanskje ikke en foregangsnasjon på så mye, det skjønner du når du er utenfor hjemlandet, men på ett område er vi best. På brød!

12310-45
Amerikansk brød ser kanskje sunt ut, men det er loff alt sammen!

Ja, du leste riktig. Det nordmenn kan best er å lage godt brød, og det merker du fort når du har vært en stund i USA- landet hvor brødet er hvitt og kan presses sammen til størrelsen av ett frimerke.

Brød er liksom ikke det som har stått på skrytelisten min over Norge, men fra og med nå av så står det på første plass. Jeg har i lengre tid vasset i hvitt brød, mellomgrovt brød som er det samme som hvitt, men med en mørkere skorpe og såkalt grovt brød som også har den samme konsistensen som hvitt brød, bare at fargen på hele brødet er mørkere.

Jeg føler meg lurt, dum og oppblåst- alt på grunn av et brød.

I Norge kan vi velge i uttalige forskjellige brødsorter. Jeg foretrekker Fedonbrødet, noen er gode gamle kneipelskere, mens andre er gærne og spiser loffen selv om det verken er reker eller fredag. Andre holder seg derimot til helkorn, hvor de vet de i hvert fall får i seg noe riktig.
I Norge føler vi at vi spiser forskjellig brød og vi kan smake forskjellen. Valget vi tar har også et utfall på formen og dietten vår. Her i USA er alt det samme, det har forskjellig form og farge til tider, men alt er det samme.

Nei, jeg føler meg lurt, dum og oppblåst.
Hvilket brød foretrekker du?

Hilsen Cornelis :)

BEDRE PÅ ULLEVAAL

12310-14

For de av dere som husker min «anti pølse kampanje» ved norske sportsarrangementer i fjor, er det med glede jeg kan konstatere at mattilbudet på Norges storstue, Ullevaal, er kraftig forbedret.. :)

Under kampen i går (Start-Lyn) var nemlig tilbudet supert, med blant annet sushi og kylling på menyen..

DRITBRA FROKOST!

I butikkhyllene finnes det en frokostblanding som ga meg og mange andre en stor overraskelse.
Les hvorfor her:

I det siste har jeg fått en ny favoritt frokostblanding, kalt «Go´Mix, mandel og honning» fra frokostleverandøren AXA. Den må nok gå i kategorien søt, selv om den både er sunn og uten sukker.

Ikke alle butikker i Oslo fører denne frokostblandingen, men med DEN gode smaken løper jeg gjerne byen rundt for å få frokosten i orden. Ja den gjør deg avhengig, nærmest som et narkotikum, men dette er ikke det eneste som kan bli et problem for deg med «Go´Mix»´en..

Du blir sittende
Kornblandingen inneholder, i følge pakningen, fiber. Og skal man tro undertegnete og andre som har smakt den, må det her være snakk om ganske mye. For etter å ha inntatt én eller to porsjoner, begynner magen å jobbe, og der blir du sittende.

I begynnelsen trodde jeg det var tilfeldig, og prøvde derfor  på nytt og på nytt. Men etter å ha brukt den over en lengre periode av og på, er det bare å konstatere; kornblandingen får deg «dårlig» i magen, eller for å si det på en annen måte, den får magen din til å jobbe.

For at det ikke bare skulle være min egen mage, som muligens kunne tatt feil, har jeg fått andre til å prøve. Og resultatet er det samme over hele linja.

Perfekt frokost
Så AXA´s kornblanding, «Go´Mix», er derfor ikke den jeg anbefaler om du skal i jobbintervju eller har annet viktig på agendaen, men er du ute etter god smak og har tid til overs så prøv den. For en mer perfekt frokost skal du lete lenge etter, hvis målet er å «få i gang» kroppen..


Cornelis :)

SPIS MER, BLI TYNNERE!

Å gå på diett er som oftest synonymt med mindre inntak av mat, selv om det ofte er uten grunn.
Les hvorfor her:

Ikke slutt å spis
Eksperter har i lang tid sett på resultatet av å kutte drastisk ned på inntak av mat, og hvordan dette kan gjøre deg slankere eller ikke. Sannheten er at å nesten slutte å spise er det dummeste du kan gjøre.

Dietter som går ut på at du skal kutte ut «alt» gjør egentlig bare vondt verre. Dette fordi du setter kroppen i en form for «krise» tilstand, der den tror at du ikke har tilgang på mat og at den må spare. Dersom du i dag for eksempel får i deg 2000 kcal, for så å kutte drastisk ned til 1000 kcal og så tro at kroppen i fremtiden vil fortsette å forbrenne like mye som den gjorde da du fikk i deg det dobbelte, blir litt som å tro på julenissen.

Spise av muskler
En annen grunn til ikke å drastisk kutte ned på kaloriinntaket, ved siden av dårlig effekt, er faren for å miste muskler. I begynnelsen av en slik kalorifattig slankekur vil man kunne tære litt på det uønskete fettet, men etter kort tid vil kroppen også begynne å spise av musklene. En av grunnene til at dette ikke er ønskelig er det faktum at muskler forbrenner mer fett.

Derfor vil en som innehar en større muskelmasse forbrenne mer enn en som har mindre muskler, og selv om jenter gjerne ikke vil ha store muskler kan dette være noe å tenke på.

Ofte og mindre
Ved å spise sjeldent og mye, vil du opparbeide en veldig sult følelse foran hvert måltid, siden stoffskiftet vil falle drastisk mellom måltidene. Dette vil igjen resultere i at du overspiser når du først får mat og at kroppen vil lagre mer av frykt for at det blir lenge til neste gang.

Ved å dele opp inntaket av mat i flere mindre måltider, holdes stoffskiftet høyt oppe og du unngår å bli skrubbsulten. Prøv derfor å få i deg minst seks måltider hver dag!

Mosjon din beste venn
Siden muskler forbrenner mest fett, er det ønskelig å trene ved siden av å spise riktig, for å gå ned på best mulig måte. Pass på å ikke trene for lenge om gangen, men hold heller intensiteten oppe og tren heller oftere, framfor å trene i timevis hver gang. En bra treningsform er derfor gerilja kardio, hvor du i tillegg til å ikke tære på muskelmassen også forbrenner mer etter at økten er ferdig, enn hva du gjør ved vanlig kardiotrening.

Som sagt er det mange dietter ute i vårt samfunn i dag, men mange av dem er ikke å anbefale fordi de gir et veldig kortsiktig resultat. Prøv heller å følge noen av mine råd her, eller send meg gjerne en mail direkte hvis det er noe mer du lurer på, så får du nok dette til du og!

Lykke til!
Hilsen Cornelis

SPIS DEG TIL SIXPACK!


Mange spør meg hvordan de kan få sixpack, når de ikke ser resultater av å trene magen fem ganger i uken. Grunnen ligger ganske enkelt i maten.

For mye
Mange sliter gjerne med å fjerne «pølsa» rundt livet, selv om de trener for harde livet og kjører mage til den store gullmedalje. Problemet er bare at man ikke er like flink til å spise riktig, og «pølsa» forsvinner ikke med tusen sit-ups om dagen.

Magemusklene trenger også hvile, og man bør heller spise smartere framfor å slite seg igjennom timer med magetrening. For mye av noe er alltid for mye, samme hvor positivt det egentlig er.

Spis og drikk dette
Listen over hva som er- og ikke minst hva som ikke er- sunt er lang som et vondt år i Sibir, men noen retningslinjer kan jeg i det minste gi deg:

- Grønnsaker er fortsatt sunt, og kalorinivået her gjør at du nesten kan spise til du sprekker, uten å legge på deg.
- Bytt ut sukkertøy med frukt. Mango, appelsiner og fersken er knall søte og vinner lett over sjokoladen. Gi frukten en sjans!
- Hvis sjokolade-suget kaster seg over deg, puss tennene!! Så lover jeg deg suget forsvinner!
- Bytt ut cola´en med lett, eller diet(t) coke/cola. Den føles gjerne daff første uka, men etterpå er den like bra. Gi lett brusen en uke!
- Spis frokost! Det dummeste du gjør er å hoppe over dette måltidet, nettopp fordi det setter i gang forbrenningen. Alternativet er at kroppen lever  på spare pluss, og du ødelegger forbrenningen.
- Spis seks til syv måltider om dagen, eller hver tredje time.

Og til slutt:
- Begynner du å lure på om noe er usunt, er det som oftest det!

Alt mulig
Ting er ikke alltid så sunt som vi tror, for mye er alltid for mye, og det perfekte kosthold kan være vanskelig å sette opp. Likevel er alt mulig, og med riktig innsats og sterk nok vilje kan alle bli verdensmestere!

Lykke til,
hilsen Cornelis :)

Ønsker du å bestille meg, send meg en mail her for timebestilling eller kostholdsplaner.
Så kanskje jeg kan hjelpe nettopp deg!

STOCKHOLMS FETESTE STED!

STOCKHOLMS BLI FEIT STED!

Skulle du stå i Stockholm og lure på hvor det er godt å spise- og du samtidig ikke er redd for å legge på deg- er «Sirap» stedet å gå!

På «Sirap» eller «Sirup» om du vil, får man ordentlig amerikansk frokost og lunsj. Her går det mest i egg/bacon og pannekaker. Sist nevnte med (kanskje ikke så rart) sirup, syltetøy, krem, osv. Et eldorado for sultne ulver, men ikke stedet å gå om du er på slankekur..

Fransk/ italiensk
Stedet bygger på amerikansk matkultur, men blander likevel inn fransk/italiensk atmosfære, med høy espresso føring. Her består den ultimate frokost (som starter rundt 11 i helgene) av egg/bacon, pannekaker, juice og mange kopper espresso.

Stedet å være
«Sirap» har fått litt kult status, og særlig i helgene er det laaaaang kø før de åpner.
Du finner caféen ved Surbrunnsgatan i Vasastan, som forøvrig kanskje er det koseligste området i Stockholm.
Se deres meny.

Så hvis du liker amerikanske pannekaker, og du planlegger en visitt til söta brors hovedstad, kan jeg på det varmeste anbefale «Sirap».

GOD HELG!

Hilsen Cornelis

Hva er riktig og/eller galt i dette bildet?

Hva er riktig og/eller galt i dette bildet?

Moms sjokolade om du vil!

Hver gang jeg skriver en artikkel om hvordan man bør spise og leve for å komme i bedre form, får jeg de samme svarene; "dette er ikke for folk flest", "spis heller sunn og vanlig mat", "det går an å kose seg litt da". .


Klart det!

Jeg er helt enig i at man skal kose seg av og til, MEN jeg kan ikke anbefale at du skal kose deg med usunn og dårlig mat. Pølser og cola, potetgull og sjokolade er ting du bør styre unna å spise for mye av!

Dette mener noen at jeg ikke må si for mye, fordi det da kan resultere i at du som leser dropper å spise alt som er usunt. De samme mener igjen at resultatet blir at du ender opp sykelig opptatt av kosthold og ernæring. Helt ærlig tror jeg ikke at jeg har så stor innflytelse på deg, mulig jeg tar feil. 

På denne bloggen har jeg tidligere prøvd å foreslå alternativer til det mange spiser til daglig. Dette fordi store deler av befolkningen får i seg for dårlig mat og drikke, og jeg ønsker bare det beste for mine lesere!

Men hva kan du spise som er ”passe” usunt, men som samtidig ikke er for ille?
Da vil jeg si ren, og helst mørk sjokolade. Selv om dette står på min liste over ting du ikke bør spise så mye av, er det ikke det verste. Dette kan du momse litt i helgene med god samvittighet, men ta det igjen med hard trening etterpå!
 

Hilsen Cornelis :)

Man tuller ikke med fotball

Jeg har gjort en STOR feil. Jeg har foreslått forandringer rundt sporten fotball. Og hvis man vet hva fotball betyr, så vet man også at man ikke tuller med den.

Jeg skrev i forrige innlegg hva jeg mente om at man på Ullevål kun blir servert pølser og cola. Dette var ment som en liten tankevekker fra min side, fordi jeg personlig synes det var litt rart å bli servert dette på Norges største stadium. Det var ikke ment som et krav fra min side at det måtte være kylling og ris servert på tribunen, slik noen misforsto meg, men at jeg mener det må være mulig med andre alternativer.
At man setter spørsmålstegn og er kritisk, og da spesielt rundt fotball, gjør at man får mange nye venner..

Enkelte gjør alt for å bli rike. Noen gjør alt for å fortsette å være statsminister, mens andre gjør absolutt ALT for å se en fotballkamp. At noen da kommer og foreslår at man forandrer noe som helst av tradisjonene rundt nettopp dette, gjør at sinnet står i kok. Det blir omtrent som da man for noen år siden foreslo(!) å nekte folk å røyke på fly, dette var noe man var vandt med og som man skulle fortsette med.


Jeg har aldri hatt som håp eller visjon om at Ullevål skulle fylles opp med bønnestenger eller gulrøtter, men mente og mener fortsatt at avfallsmat ikke har noe der å gjøre. Nå skal sant sies at jeg ikke er så ofte på fotballkamp, og når jeg eventuelt er det så kan jeg fint spise et annet sted. Men skriver man innlegg og meninger bare etter hva som er et problem for en selv?

Jeg kommer nok ikke noe lenger i mitt ønske om et pølse-fritt Ullevål, men én ting har jeg fått til. En som kaller seg "patbateman" sier at han egentlig ikke liker meg, men er likevel enig med meg i at pølser er usunt og kanskje ikke hører hjemme på et idrettsanlegg. 

Så fikk jeg i hvert fall én ny "venn".

Cornelis :) 








Pølse ødelegger fotballen

Søndag kveld var jeg på Ullevål og så kampen mellom Lyn og Odd Grenland. Det som overrasket en forholdsvis ny fotballseer som meg var at i pausen serveres det, på Norges største fotballstadium, pølser og cola!

Her er man samlet alle mann. Store som små for å se på idrett og store sportspresentasjoner, og så er det eneste man får servert proteinfattig mat som slettes ikke har noe med idrett, sunne kostholdsvaner eller prestasjoner å gjøre. Nå vil vel mange mene at man skal kose seg på fotballkamp, men det er her jeg er uenig.

Pølse er ikke kos
Pølser og cola er blitt sett på, helt fra vi var barn, som noe ekstra flott man bare fikk i barneselskaper.
Mye av skylden for dette må foreldrene ta, som ikke skjønner hvor usunt dette er, men som kanskje heller betrakter det som enkelt og greit å servere. Dermed har det blitt plantet inn i vår bevissthet at dette er fest, mens det egentlig er den billigste og dårligste formen for mat.

At man også står hundrevis inne på vip-området og dypper fingertuppene sine borti hverandres pølsebrød når man skal forsyne seg er på en annen side nokså uhygienisk, uten at vi skal ta den debatten her.

Hva er alternativene?
Nå sitter jeg her kjepphøy og kritiserer pølse- og cola inntak tenker du, men hva har jeg å foreslå som alternativ?
Selvfølgelig er en stor kjele med pølser en meget enkel og grei løsning, men som den rike
(fotball)nasjonen  vi er hadde det sikkert vært mulig å ordne pastasalater, kyllingretter og andre sunne alternativer. I tillegg er jo dette en perfekt måte å få reklamert på for ernærings- og kostholdsprodukter. Firmaer som Midelfart med Atkins sjokoladebars (som jeg har testet tidligere på Side2) burde jo være tilstede nettopp her hvor idretten er!

Hvor viktig er egentlig mat?
Når du skal på fotballkamp bryr du deg egentlig om hva du spiser, eller er kamper og andre "fester" friområder fra dagens mas om sunn- og ernæringsrik mat? Rømmer du rett og slett bort fra ekspertrådene og lever la vida loca? Uansett hvor mye det skremmer meg, så tror jeg pølsene gikk unna på Ullevål..


GI MEG DIN MENING!

Hilsen Cornelis :)

Bilkø-mat

Fellesferien er i gang, og folk står i lange bilkøer. Hva som KAN spises i bilen og IKKE ser du her:

Nå er sommerferien igang og det kan dessverre innebære noen timer i bilkø. Køene skaper stress og gjør oss i dårlig humør. Da mister man ofte fokuset på ordentlig mat og valgene faller på usunn mat fra bensinstasjonene. Som jeg har skrevet tidligere; Franskmenn går ikke på Shell, og det burde ikke vi heller. I hvertfall bør vi styre unna det som er usunt på bensinstasjonene, og velge ut det som er best å spise.

Hva kan du velge?

I hyllene på landets mange stasjoner finner du i dag frukt, vann, grove baguetter, melkeprodukter og mye annet bra. Så nå er det ikke lenger noen unnskyldning for å spise pølse!

Hva bør du velge?

På en lengre biltur er det viktig å få i seg rikelig med riktig væske. De fleste av oss er flinke til å drikke vann til daglig, men når vi er på tur "glemmer" vi det ofte. Da går det i cola underveis, og kaffe på stoppene for at vi skal holde oss våkne. Koffeinet i kaffen kan jo gi et lite "kick" så man våkner, men styr unna brus da dette gjør deg våken for en kortere periode, for så å gjøre deg adskillelig trøttere. Bytt derfor ut all brus med vann, så holder du kroppen sunnere, du blir mer våken og tørsten forsvinner.  Når det gjelder matinntaket, så er pølser og pommes frites ute av listen over det du bør velge. For korte småsnacks anbefales litt frukt eller yogurt. Er behovet større så er noe av det beste man får tak i på norske bensinstasjoner grove baguetter med skinke, kylling, eller cottage cheese med litt frukt eller nøtter.

Beste maten i bilen

Er far i huset nervøs for smuler og søl i bilen, og det er lenge mellom stoppestedene, er det best å fylle opp bilen med proteinbars (sunne små proteinsjokolader) som man f.eks. får kjøpt på 7-11 eller i de store matbutikkene og drikk masse vann ved siden av.

 

God tur!

Maten ødelegger alt

Alle timene på tredemølla kan være totalt bortkastet på grunn av noen små feil. Les hvorfor her.

De som trener jevnlig vet at kosthold har mye å si for å oppnå resultater innenfor trening, men hvor viktig er egentlig maten?

For å si det sånn; uten mat og drikke duger helten ikke! Slik er det innenfor trening også, og skal du se de riktig gode resultatene MÅ du spise og drikke riktig.

Små justeringer
Det folk ikke vet er at det ofte er små justeringer som skal til. Folk putter i seg ting uten å vite hvor skadelig det er for forbrenningen og formen. Kanskje kunne du kuttet ut den bananen før du begynte på den løpeturen, og kanskje er det ikke så smart med de brødskivene til kveldsmat. Disse småtingene er langt mer skadelig enn hva folk flest tror.
Selv synes jeg det er rart med personer som trener hardt og ofte uten å få i seg det de trenger av næring. Eller kanskje enda verre, det de IKKE trenger..

Når man trener 4-5 dager i uken, er det lite smart å gå på byen hele helgen og drikke seg full. Jeg skjønner liksom ikke vitsen med å bruke masse tid på helsestudioene når man bruker fredag og lørdag på å bryte ned alt man har slitt for hele uken. Det er ikke ment som noen moral preken, og  jeg er selv ikke motstander av at man skal ha det hyggelig iblant, men man bør kanskje se på hva moroa koster..

Redd for proteiner
Et lite paradoks er at de fleste er reddere for proteiner enn røyk og alkohol.
Mange drikker og fester uten grenser, men mener samtidig at proteiner og kosttilskudd er forbeholdt ”bolerne”. La meg derfor si dette en gang for alle: proteiner gjennom shaker, sjokoladebars eller lignende er ikke bare for de ”store”, men for deg og meg og!
Særlig de som trener ofte bør få i seg nok proteiner, og andre viktige tilskudd som fettsyrer og vitaminer. Forskjellen med og uten er her STOR!

Få det til du og
Svært mange får store resultater ved riktig kosthold, så hvorfor skal ikke du få det til? Sett deg ned og tenk igjennom hva du spiser. Ser en vanlig dag i ditt liv sunn ut, eller kan den gjøres litt sunnere? Hiver du i deg karbohydrater før trening, kanskje er det ting du kan kutte fra kostholdet ditt som ikke er så viktig for deg, men som gjør store skader.  Tenk igjennom hva du tror bør gjøres, og gå så innom en helsekostbutikk og få litt hjelp til hva du bør skaffe deg. Kanskje er fettsyrer riktig for deg eller muligens har du mangel på vitaminer eller jern. Rådene er mange og hjelpen er nær, du må bare spørre.

Lykke til med en sunnere livstil!

Kom gjerne med meninger om temaet i bloggen

Franskmenn går ikke på Shell

Hvert år spør folk meg hvorfor søreuropeere er jevnt over så mye slankere enn oss nordmenn, enda vi visstnok trener mer.

Og det er faktisk sant, de har mindre problemer med hengemager, dvaske lår og ekstra fett, til tross for at vi nordboere trener mer, går mer i skog og mark, og løfter mer vekter.

Alt dette tatt i betraktning, hvorfor er de i bedre form?

Noen av grunnene kan være følgende:

Vi nordmenn har pleid å spise kaloririk og proteinfattig kost som poteter og brød, og kunne jo konkludert med at dette må ta mye av skylden, men italienere spiser jo pasta til den store gullmedaljen, og er allikevel tynne som en strek!

Vi nordmenn er eksperter på å hive i oss mat, mens våre venner i sør tygger rolig og bedagelig og tar seg god tid rundt hvert måltid, står vi stresset i pølsekøen på Shell.

Du ser for eksempel aldri én franskmann med en pølse i hånden på vei til eller fra jobb..

Så hva med trening?

Trener disse vindrikkende søreuropeerne rett og slett bedre enn oss? Hvis man har besøkt noen av disse landene, og sett deres treningsstudioer og aktiviteter, så vet man at svaret er NEI.  Selv om for eksempel Franrike vant EM- og VM i fotball, og at det etter dette ble fotballfeber i landet, er de fortsatt ganske bedagelig anlagt. Italienere, franskmenn og spanjoler er rett og slett ganske late på treningsfronten.

Her er det vanlig å komme inn på helsestudioene og trene i ett kvarter, for så å gå rett på nærmeste bar å ta seg en konjakk, selvfølgelig satt litt på spissen..

Kanskje mye av svaret ligger i de naturlige vær- og temperaturforholdene?

Mer mørke og kulde

Vi oppe i nord har mer mørke og kulde, som gjør at kroppen fra naturens side holder mer på det ekstra ”godfettet”, for på beskytte oss og sørge for at vi overlever vinteren.

I syd derimot er det god vær ”hele” året, og kroppen blander seg ikke inn på samme måte. I tillegg har jo selve temperaturen mye å si på svetteprosessen, som noen og en hver erfarer i syd om sommeren. Når man daglig går rundt i temperaturer som tilsvarer en god badstue er det jo ikke rart man blir tynn!

Jernviljen

Som vi ser er det flere ting som spiller inn på søreuropeernes slanke figur, men når det kommer til organisert trening, pågangsmot og jernvilje går første plassen til oss nordmenn, men jeg tror ærlig talt ikke de i sør bryr seg...

hits